Créer un site internet

Grupa A/ A-L

GRUPA 

Caracteristici:

Clematitele grupei A infloresc foarte devreme, de regula din ianuarie pana in mai si sunt foarte rezistente la frig. Au frunzele formate din trei foliole de forma lanceoata, iar forile sunt marunte, in forma de clopotel. Florile se formeaza pe ramurile din anul precedent. Dintre clematitele acestei grupe trebuiesc amintite in primul rand C. alpina, C. armandii si C. montana, la care se adauga o serie intreaga de hibrizi.

Reguli de taiere:

Aceste clematite fie nu se taie, fie se vor taia imediat dupa ce au inflorit . Acest lucru le va da posibiitatea sa-si formeze noi ramuri pe care se vor dezvolta florile din anul urmator. Sunt multe clematite la care taierea este optionala, ea facandu-se doar pentru a asigura o forma armonioasa sau pentru a limita dimensiunile plantei.

Clematitele grupei A:

C. Albert

Infloreste in in perioada aprilie-iunie; are flori  cu un diametru de 9 cm, de culoare alba, cu 4 tepale; nu se taie; hibrid olandez, obtinut de P. Zwijnenburg.

Albert

C. alpina

H=2,5-4 m; infloreste la sfarsitul lui aprilie si in mai; prefera semi-umbra sau umbra; taierea nu este obligatorie, facandu-se doar daca se doreste disciplinarea plantei; ii place sa se catere in copaci; este foarte rezistenta la ger (zona 3, -35 de grade); este originara din centrul si sudul Europei.

C. alpina Blue Dancer

H=2-2,5 m; infloreste in aprilie-mai-iunie; are flori simple, bleu, in forma de clopotel; necesita sol umed, dar bine drenat; expunere la soare sau la  semiumbra; este destul de rezistenta la ger (zona 5, -25 de grade); nu se taie.

C. alpina Constance

H=2-3 m; infloreste in aprilie-mai; are flori semiduble, in forma de clopotel, de culoare roz-mov; nu necesita taiere; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid introdus in 1992 (Goodman).

C. alpina Cyanea

H=2,5-3,5 m; infloreste in intervalul aprilie-iunie; are flori simple, in forma de clopotel, de culoare bleu; expunere la soare sau la semiumbra; este destul de rezistenta la ger (zona 5); hibrid inregistrat in 1950 (Johnson).

C. alpina Foxy

H=2,5 m; infloreste in aprile-mai; are flori cu un diametru de 5 cm, in forma de clopotel, de culoare roz; expunere la soare sau la semiumbra; nu se taie; este destul de rezistenta la ger (zona 4-5); hibrid in registrat in 1950 (Raymond Evison).

C. alpina Frances Rivis

H=3 m; flori de 4-5 cm; are flori in forma de clopotel, cu un diametru de 5-6 cm, de culoare mov; expunere la soare sau la semiumbra, dar tolereaza si umbra; hibrid obtinut in anii '60 ai sec. al XX-lea de F. Rivis din C. alpina si C. ochotensis.

C. alpina Frankie

H=2,5-4 m; infloreste in aprilie-mai; are flori mici, in forma de clopotel, de culoare mov si stamine albe; varietate obtinuta in Marea Britanie (Frank Meecham), in 1990-1991.

C. alpina Helsingborg

H=2-3 m; infloreste in aprilie-mai; are flori simple, in forma de clopotel, de culoare violet; nu necesita taiere; expunere la soare sau semiumbra; este destul de rezistenta la ger (zona 5); hibrid obtinut in Suedia, de catre T. Lundell, in 1970  din C. alpina si C. ochotensis.

C. alpina Jacqueline du Pre

H=2,5-4 m; ; infloreste in aprilie-mai; are flori simple, cu 4 tepale, de culoare roz; nu se taie; hibrid obtinut in Marea Britanie, de Barry Fretwell in 1981, inregistrat in 1985.

C. alpina Ocean Pearl

H=1,5-3 m; infloreste in aprilie-mai; are flori duble, cu un diametru de 3,5-5 cm; nu se taie; hibrid obtinut in Marea Britanie in 1998, inregistrat in 2005.

C. alpina Pamela Jackman

H=2- 3 m; infloreste in martie-aprilie; are flori semiduble, de 4-5 cm, de culoare bleu-mov; expunere la soare sau la semiumbra; nu se taie; este foarte rezisenta la ger (zona 3-4, -35/-30 de grade); hibrid inregistrat in Marea Britanie (Jackman), in 1939.

C. alpina Pink Flamingo

H=2,5 m; infloreste in aprilie-mai; are flori semiduble, de culoare roz pal, cu un diametru de 4-5 cm; nu se taie; hibrid obtinut in Marea Britanie (Miss E. Jones), in 1993.

C. alpina Rosy Pagoda

H=2-4 m; infloreste in martie-aprilie-mai; are flori roz, cu un diametru de 6-9 cm; nu se taie; hibrid obtinut in Suedia (Magnus Jhnson), in 1974.

C. alpina Ruby

H=2-4  m; infloreste in martie-aprlie-mai; are flori de culoare rosie, simple, cu un diametru de 3-5 cm; nu se taie; hibrid obtinut in Marea Britanie (Ernest Markham), in 1937, inregistrat in 1952.

C. alpina ssp.sibirica

H=1-4 m; infloreste in intervalul aprilie-iulie; are flori simple, cu 4 tepale, in forma de clopotel, de culoare alb-galbuie; este foarte rezistenta la ger; originara din Siberia, Norvegia, NV Mongoliei.

C. alpina ssp. sibirica White Moth

H=2-3 m; infloreste in aprilie-mai; are flori simple, in forma de clopotel, cu 4 tepale, de culoare alba, cu un diametru de 4-6 cm; hibrid obtinut in Marea Britanie (Rowland Jackman), in 1955.

C. alpina White Columbine

H=2-4 m; infloreste in perioada aprilie-mai; are flori simple, cu un diametru de 4-5 cm, de culoare alba; nu se taie; varietate obtinuta in Marea Britanie, in 1986.

C. alpina Willy

H=2-3 m; infloreste in martie-aprilie-mai; are flori simple, de 7-10 cm, de culoare roz; nu se taie; varietate obtinuta in Olanda (Pieter Zwijnenburg), in 1971.

C. armandii

H=5-7 m; infloreste in martie-apilie-mai; are flori albe,  cu un diametru de 4-6 cm, mirositoare; frunzele sunt persistente; expunere la soare; nu se taie; nu este rezistenta la ger (zona 7); este originara din China.

C. armandii Apple Blossom

H=5-7 m; infloreste in periada martie-mai; are flori de culoare alb-roz, mirositoare; este foarte florifera; frunzele sunt persistente; expunere la soare; are frunze persistente; nu rezista la ger (zona 7); este foarte toxica si periculoasa pentru animale (mai ales pentru caini).  

C. armandii Snowdrift

H= minim 5 m; infloreste in martie-aprilie; are flori simple, albe, mirositoare; frunzele sunt persistente; expunere la soare sau la semiumbra; nu este rezistenta la ger (zona 6-7); a fost premiata cu Award of Garden Merit.

C. calycina Hie

Are flori mici, cu un diametru de 2-3 cm; hibrid japonez, obtinut de Kizashige Ozawa.

calycina Hie

C. Cartmanii Joe

H=2-2,5m; infloreste in martie-aprilie-mai; are flori albe, simple; expunere la soare sau la semiumbra; este mai putin rustica, rezistand pana la -5 grade Celsius (zona 7); pe timpul iernii trebuie protejata sau trebuie cultivata in ghivece; este un hibrid obtinut prin incrucisarea lui C. marmoraria cu C. terniflora.

C. x cartmanii Moonbeam

H=1,5-2 m; infloreste in martie-aprilie-mai; are flori albe, parfumate, grupate in panicule si este vesnic verde; nu se catara; nu se taie; varietate obtinuta in Marea Britanie (Graham Hutchins), in 1990 din C. fairy si C. foetida. 

C. chiisnensis Lemon Bells

H=2-3 m; infloreste in perioada aprilie-iunie pe tijele din anul precedent; are flori mici, cu un diametru de 4-5 cm, in forma de clopotel, de culoare alb-galbuie; achenele sunt foarte decorative; tulpinile si petiolul sunt de culoare violet; expunere la soare sau la semiumbra; este potrivita pentru zonele 5-6 si nu se recomanda cultivarea in zone unde minimele coboara sub -20 grade Celsius; nu se taie; varietate inregistrata in anul 1992.

 

C. cirrhosa var. balearica

H=3m; are flori mirositoare, crem, cu pucte rosii-maronii; infloreste in perioada decembrie-februarie; expunere la soare sau la semiumbra; taierea se face dupa inflorire, dar este optionala.

C. cirhhosa Freckles

H= 3- 5 m; infloreste in perioada octombrie/noiembrie- februarie; are flori simple, cu 4 tepale, de culoare alba, cu picatele roz; diametrul florilor este de 5-10 cm; expunere la soare; nu se taie; nu este rezistenta la ger (zona 7); varietate obtinuta in Marea Britanie (Raymond Evison), in 1987, inregistrata in 1989.

C. cirrhosa Ourika Valley

H=3-4 m; are flori de culoare alb pal; infloreste in perioada februarie-aprilie; expunere la soare; nu se taie; nu rezista la ger mare (zona 7).

C. cirrhosa Wisley Cream

H=3,5-5 m; infloreste in perioada noiembrie-martie; are flori de culoare galben-crem pal; diametrul florilor este de 6-8 cm; expunere la soare; florile sunt mirositoare; nu se taie; nu este foarte rezistenta la ger (zona 7); varetate obtinuta in Marea Britanie (Ken Aslet).

C. columbiana

H=1-1,5 m; infloreste in mai-iunie/iulie;  are flori de culoare purpurie, cu 4 tepale si un diametru de 3-6 cm;  expunere la semiumbra; este originara din America de Nord (SUA).

C. columbiana var. tenuiloba

Este varianta alpina a lui C. columbiana. H= 0,15-0,20 m; infloreste in mai iunie; are flori mici, de 2-3 cm, cu 4 tepale, de culoare mov; fiind o clematita de dimensiuni foarte mici, nu se taie.

C. Early Sensation

H=2-2,5 m; infloreste in aprilie-mai; are flori albe, cu o tenta verzuie, simple, cu un diametru de 4 cm; florile sunt mirositore; are frunze persistente; expunere la soare, dar tolereaza si semiumbra; nu este foarte rezistenta la frig (zona 7, -5 grade), motiv pentru care trebuie protejata sau cultivata in ghivece; hibrid obtinut de Graham Hutchins.

C. fasciculiflora (C. montana var. fasciculiflora)

H=4-5 m; infloreste in februarie-martie; are flori mici, albe, simple, cu 4 tepale, de culoare alb-crem, in forma de clopotel; florile sunt parfumate; are frunze persistente; expunere la soare; este originara din China.

C. finetiana (syn. C. pavoliniana)

H=3-4 m; infloreste in mai-iunie; florile sunt simple, de culoare alb-verzuie, cu un diametru de 2-4 cm; are frunze persistente; expunere la soare; nu se taie; este originara din China.

C. foetida

H=5-7 m; infloreste in aprilie-mai; are flori galben-verzui, mirositoare, cu un diametru de 2,5 cm; expunere la soare; nu este rezistenta la ger; este originara din Noua Zeelanda. 

C. forsteri

H=2-2,5 m; infloreste in aprilie-mai; are flori mici, de culoare variabila: alb-verzui, galben-verzui; este mirositoare; expunere la soare; nu este rezistenta la ger; planta este originara din Noua Zeelanda.

C. gentianoides

H= sub 1 m; infloreste in martie-aprilie; are flori albe, in forma de stea, cu tepale foarte subtiri si un diametru de 3-6 cm; are flori mirositoare si frunze persistente; expunere la soare; nu se taie; este originara din Tasmania.

C. japonica

H=2,5 -3 m; infloreste in mai-iunie; are flori mici, cu un diametru de 1-1,5 cm; expunere la soare sau la semiumbra; originara din Japonia.

 

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site

×