Grupa B/ A-D

GRUPA   

 

Caracteristici:

 

Clematitele grupei B infloresc, de obicei,  in doua randuri pe parcursul aceluiasi an. Prima inflorire are loc in perioada mai-iulie si florile apar pe ramurile din anul precedent. A doua inflorire este in august-septembrie, de aceasta data florile aparand pe ramurile tinere, formate in anul in curs. Florile sunt mari, dar foarte diferite de la o varietate la alta, putand fi simple, semiduble sau duble. In cazul clematitelor cu flori duble sau semiduble, la a doua inforire, adica cea din toamna, florile sunt, de cele mai multe ori,  simple. Cele mai multe dintre clematitele duble sau semiduble fac parte din aceasta grupa.Frunzele sunt alcatuite din trei foliole. Sunt rezistente la ger si foarte multe dintre ele rezista cu succes la iernile zonei 4.

 

Taierea:

 

Aceste clematite se taie sever in luna februarie-martie , pastrandu-se pe fiecare tija doua perechi de muguri. Pe aceste tije vor inflori  florile din prima tura. Florile fanate din prima tura se vor taia, iar pe  ramuri tinere vor aparea florile urmatoare.

 

Clematitele grupei B:

 

C. Adrian James

H=2,5-3 m; infloreste din martie pana in octombrie, fiind una dintre clematitele cu cea mai lunga perioada de inflorire; are flori mari, cu un diametru de 14-20 cm, simple, cu 6 tepale, de culoare albastru-violet, cu o bara mediana purpurie; hibrid obtinut in Australia (Carole si Davis Scholes) in 1998, inregistrat in 2004.

 

C. Agasumi (syn. Opaline Agasumi)

H=2,5-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori mari, simple,  cu un diametru de 15-18 cm, de culoare alba, cu o dunga mediana mov pal; expunere la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid japonez (Yoshio Kubota), inregistrat in 1939.

 

C. Alabast Poulala

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iunie si in august- septembrie; are flori simple, albe, cu un diametru de 12-17 cm (mai mic la florile din toamna) si stamine galbene; expunere la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid creat in Danemarca, in 1970 (D. T. Poulsen), din C. Henryi si C. Marie Boisselot.

 

C. Akaishi

H=2,5-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple, mari, cu un diametru de 15-20 cm, de culoare purpurie, cu o bara mediana mai inchisa la culoare; expunere la soare sau la semimbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid japonez (Sakata no Tane), inregistrat in 1996.

 

C. Alice Fisk

H=2,5-4 m; infloreste in mai-iunie si in august-septembrie; are flori simple, cu un diametru de 15-20 cm, de culoare mov, cu o dunga alba pe mijlocul fiecarei petale; este rezistnta la ger (zona 4); hibrid obtinut in 1964 si inregistrat in 1967 in Marea Britanie (Jim Fisk).

 

C. Andromeda

H=1-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori foarte mari, simple sau semiduble, cu un diametru de 15-18 cm; expunere la soare sau la semiumbra; rezista destul de bine la ger, pana la -20 grade Celsius.

 

C. Angelique

H=1,5-2 m; infloreste in mai-iunie; are flori simple, de culoare mov, cu un diametru de  10-14 cm si 6-8 tepale; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade; varietate  obtinuta in 1998 (R. J. Evison si M. N. Olesen) si inregistrat in 2002.

 

C. Ania

H=1,5-2 m; infloreste in mai-iunie si august septembrie; are flori mari, de culoare roz-lila, cu un diametru de 15-20 cm; expunere la soare sau la semiumbra; este resistenta la frig (zona 4, -30 de grade); hibrid polonez (Stefan Franczak), obtinut in 1980 si inregistrat in 1988.

 

C. Anna Allemand  (Anna Herman, Anna German, initial numita Blagodatj)

H=2-2,5 m; inforeste in intervaul iunie-septembrie; are flori simple, cu un diametru de 14-20 cm, de culoare lila; hibrid rusesc (M. F. Sharonova), inegistrat in 1972.

 

C. Anna Carolina

H=2-3 m; infloreste in mai-iunie si in august- septembrie; are flori simple, de culoare alba si stamine de culoare purpurie; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid polonez (Stefan Franczak).

C.  Anna Louise

H=2-3 m; infloreste in mai- iunie si in septembrie; are flori simple, de culoare violet, cu o linie rosie purpurie pe mijlocul fiecarei petale, cu un diametru de 10-15 cm; expunere la soare sau la semiumbra; taiere facultativa in martie; este rezistenta la ger (zona 4).

 

C. Appare

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iunie; are flori simple, de culoare lila si stamine purpurii; hibrid japonez (Yoshio Kubota).

 

C. Arctic Queen

H=2,5-3,5 m; infloreste in mai- iunie si in august-septembrie, uneori fara intrerupere din primavara pana in toamna, fiind foarte florifera; are flori mari, cu un diametru de 15-18 cm, semiduble, albe; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4, sub-30 grade Celsius); se preteaza la cultivarea in ghivece; hibrid inregistrat in 1994 de Raymond Evison.

 

C. Asao

H=2-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple,  roz, cu marginile rosii-purpurii, cu diametrul de 12-20 cm; expunere la soare sau la semiumbra, preferand mai degraba semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid japonez (M. Ozawa), inregistrat in 1971.

 

C. Baltyk

H=2-2,5 m; infloreste in  mai-iunie si in august; are flori simple, de culoare violet, cu un diametru de 14-18 cm; hibrid polonez (Stefan Franczak), obtinut in 1970 si inregistrat in 1988.

 

C. Barbara Dibley

H=2-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple, cu 6-8 tepale, de culoare violet, cu un dametru de 14-18 cm; expunere la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid obtinut in Marea Britanie (Rowland Jackman), in 1947, inregistrat in 1949.

 

C. Barbara Jackman

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iunie si in august-septembrie; are flori mari, cu un diametru de 15 cm, simple, de culoare mov-roz cu o dunga mediana de culoare rosie pe petale; expunere la soare sau la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4); hibrid inregistrat in Marea Britanie, in 1946 (Jackman).

 

C. Beauty of Worcester

H=2-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; la prima inflorire (in mai-iunie) are flori duble, iar la cea de-a doua (in august- septembrie) simple; flori mov, cu un diametru de 12,5-15 cm; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid creat in Marea Britanie, in 1886 (Richard Smith), inregistrat in 1890. 

 

C. Bee's Jubilee

H=1,5-2,5 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple, roz, cu o dunga carmin pe mijlocul fiecarei tepale; expunere la soare sau la semiumbra, de preferat la semiumbra caci la soare se estompeaza culorile; este rezistanta la ger (zona 4); hibrid inregistrat in 1958, in Marea Britanie (Bees de Chester).

 

C. Belle Nantaise

H=3-4 m; infloreste in mai -iunie si in august- septembrie; are flori foarte mari, cu un diametru de 18-20 cm, simple, de culoare lila; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid frantuzesc (A. Boisselot), inregistrat in 1887.

 

C. Belle of Woking

H=2-2,5 m; infloreste din iunie pana in septembrie; are flori albe, duble; florile sunt sterile si nu produc seminte; se preteaza la cultivarea in ghiveci; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid obtinut in Marea Britanie (George Jackman) din C. Fortunei si C. Lanuginosa Candida, in 1875.

 

C. Betty Risdon

H=2-3 m; infloreste in doua etape : in mai-iunie si in septembrie; flori mari, de 18-22 cm; pe fata interioara florile sunt roz, bordate cu violet, iar pe fata exterioara sunt violet; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger, acceptand minime pana la -25/-30  grade Celsius.

 

 

C. Bijou Evipo 030 (N)

H=1 m sau chiar mai putin; infloreste in mai-iunie; are flori simple, cu un diametru de 8-12 cm, de culoare mov, cu marginile tepalelor putin ondulate; nu este foarte rezistenta la ger (zona 6); varietate obtinuta in Marea Britanie (Raymond Evison&Poulsen Roser), in 2003-2004.

 

C. Blue Gem

H=2,5-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie-octombrie; are flori simple, de culoare bleu foarte pal, cu dunga mediana mov inchis, cu 6-8 tepale si cu diametrul de 12-20 cm;  este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade), hibrid obtinut in Marea Britanie (G. Jackman&Son), in 1875, din C. lanuginosa si C. Standishii.

 

C. Blue Light

H=2-4 m; infloreste in doua randuri, la sfarsitul primaverii si in august- septembrie; are flori duble, care dureaza foarte mult, cu un diametru de 12-16 cm; expunere la soare sau la semiumbra; se taie putin dupa prima inflorire.

 

C. Blue Ravine

H=2,5-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple, de culoare mov; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid canadian, inregistrat in 1978 (Eriandson).

 

C. Blue Sensation

H=1-1,5 m; infloreste in perioada mai-august; are fori simple, cu 4-6 petale, cu un diametru de 5-7 cm, de culoare mov inchis; expunere la soare sau la semiumbra; hibrid olandez (Gerard S. Kuijf).

 

 

C. Capitaine Thuilleaux

H=2-3,5 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori mari, simple, cu un diametru de 15-20 cm; expunere la soare sau la semiumbra, dar tolereaza si umbra; nu rezista la temperaturi sub -20 de grade Celsius;

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Carnaby

H=2-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are fori simple, roz, cu o dunga rosie pe mijlocul petalelor; expunere la soare sau la semiumubra, dar tolereaza si umbra; este rezistenta la ger (zona 4); se preteaza la cultivarea in ghiveci; hibrid S.U.A.

 

C. Cezanne EVIPO 023 (N)

H=0,90-1,20 m; expunere la soare sau la semiumbra; este foarte compacta si ideala pentru cultivarea in ghivece; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid obtinut in Marea Britanie (Raymond Evison).

 

 

C. Chalcedony

H=2-3 m; infloreste in mai-iunie si in august-septembrie; are flori duble, de culoare alba, cu o usoara tenta mov; expunere la soare sau la semiumbra, dar tolereaza si umbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid creat in 1984, in Marea Britanie (Ellis Strachan).

 

C. Chantilly EVIPO 021 (N)

H=1,5-2 m; infloreste in iunie-iulie; are flori simple, ocazional semiduble, cu 5-8 tepale, diametru= 15-20 cm, de culoare alb-roz, cu o dunga mediana de culoare roz mai inchis; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid obtinut in Marea Britanie (R. J. evison&Poulsen Roser), in 2006 din C. Mrs. George Jackman si C. Doctor Ruppel.

 

 

C. Corona

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple, de culoare rosu magenta, cu diametrul de 12-20 cm; expunere la soare sau la semiumbra, dar tolereaza si umbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid inregistrat in 1972 (Lundell Tage).

 

C. Crimson King

H=2-4 m; infloreste in perioada mai-iunie si in septembrie; are flori rosii, simple, cu un diametru de 10-15 cm; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrd inregistrat in 1915 in S.U.A.

 

C. Countess of Lovelace

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori duble, la prima inflorire si simple, la cea de-a doua, de culoare mov; florile sunt sterile, nu produc seminte; expunere la soare sau la semiumbra; taierea este optionala; este rezistenta la ger (zona 4).

 

 

C. Crystal Fountain Fairy Bleu

H=1,5-2 m; inforeste in mai-iunie si septembrie; are flori duble, de culoare lila, cu un smoc de stamine in centru, cu un diametru de 12-15 cm; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid japonez (Hiroshi Hayakawa), inregistrat in 1994.

Crystal Fountaine

 

C. C. W. Dowman

H=2-3,5 m; infloreste in perioada iunie-septembrie; are flori simple , cu 6-8 tepale, diametrul = 12-15 cm, de culoare roz pal, cu o dunga mediana de culoare rosie; expunere la semiumbra; hibrid obtinut in Marea Britanie (Walter Pennell), in 1953, inregistrat in 1961.

 

C. Dawn

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple, albe cu o usoara tenta roz si dunga mediana de culoare roz; expunere la semiumbra, dar tolereaza si umbra; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid suedez (Tage Lundell), inregistrat in 1960.

 

C. Daniel Deronda

H=2,5-3 m; infloreste in mai- iunie si in august-septembrie; are flori foarte mari, cu un diametru de 18-20 cm; flori semiduble in mai-iunie si simple in toamna, de culoare violet, cu o bara violet deschis pe mijlocul fiecarei petale; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4) ; hibrid obtinut din C. integrifolia si C. crispa in 1882, in Marea Britanie (Chares Noble).

 

C. Debutante

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iulie si in septmbrie; are flori simple, cu un diametru de 10-15 cm, de culoare roz puternic, cu o dunga mediana mai inchisa la culoare;  expunere la umbra; este un hibrid obtinut in Marea Britanie (Frank Watkinson), in 1988, inregistrat in 1990.

 

C. Denny's Double

H-2-3,5 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori duble, de culoarea liliacului, cu un diametru de 13-14 cm; expunere la soare sau la semiumbra; hibrid obtinut in Marea Britanie (Vince si Sylvia Denny) din C. Silver Moon si C. Duchess of Edinburgh in 1977, inregistrat in 1993.

 

C. Dominika

H= 2 m; infloreste in perioada iunie-august; are flori simple, cu patru petale, de culoare bleu; expunere la soare sau la semiumbra; se preteaza la cultivare in ghiveci; este rezistenta la ger (zona 4); hibrid polonez (Stefan Franzak), inregistrat in 1980.

Dominica

 

C. Doctor Ruppel

H=2,5-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are in general flori simple, dar ocazional ele pot fi semiduble, cu diametrul de 10-15 cm; expunere la soare sau semiumbra; rezista la ger, pana la minime de -20 de grade Celsius; hibrid argentinian (dr. Ruppel), inregistrat in 1973.

 

 

C. Dorota

H= 2-2,5 m; infloreste in perioada iunie-octombrie; are flori simple, foarte mari, cu un diametru de  17-20 cm, de culoare mov; hibrid polonez (Stefan Franczak), obtinut in 1978 si inregistrat in 1989.

 

C. Doroty Tolver

H=4-5 m; infloreste in mai-iunie si in august-septembrie; florile timpurii, ocazional, pot fi duble, dar de obicei sunt simple, mari, cu un diametru de 15-20 cm, de culoare mov-roz, cu stamine galbene; hibrid obtinut in Marea Britnie (Jonathan Gooch) in 1987 si inregistrat in 1993; este o incrucisare intre C. Niobe si C. Vyvyan Pennell.

 

C. Duchess of Edinburgh

H=2-3m; infloreste din iunie pana in septembrie; are flori albe, duble, cu diametrul de 10-15 cm; expunere la soare sau la semiumbra; se preteaza la cultivarea in ghiveci; este rezistenta a ger (zona 4); hibrid inregistrat in Marea Britaniei (George Jackman), in 1874.

 

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site