Grupa C /A-G

GRUPA  

 

Caracteristici:

 

Cuprinde foarte multe specii si varietati care, la randul lor, au fost impartite in trei subgrupe. Toate infloresc doar pe ramurile tinere, formate in anul in curs. Inflorirea se desfasoara in perioada iunie-octombrie, iar florile pot fi si de mari dimensuni si mici. Au o buna rezistenta la ger, fara a le egala pe cele din grupa A.

 

Taierea:

Clematitele din grupa C, cu mici exceptii de la regula,  se taie sever (15-20 cm deasupra solului) in martie, inainte de a intra in vegetatie. Se pastreaza doar 2 muguri.

 

Clematitele grupei C:

Intra in aceasta grupa cateva specii : C. flammulla, C. terniflora, C. orientalis, C. tangutica, C. tibetana, C. virginiana, C. viticella , la care se adauga foarte multi hibrizi.

 

 

C. addisonii (syn. C. ovata, C. viorna addisonii)

H= 1 m; infloreste in iunie-septembrie; are flori mici, de 2,5 cm, in forma de potir, de culoare roz-violet; expunere la soare sau la semiumbra; nu este foarte rezistenta la ger (zona 6); este originara din America de Nord (SUA).

 

C. aethusifolia

H=2-2,5 m; infloreste in intervalul iulie-octombrie; are flori mici, in forma de clopotel, de culoare crem; florile sunt mirositoare; expunere la soare sau la semimbra; nu este foarte rezistenta la ger (zona 6); este originara din Mongolia, Tibet, nordul Chinei si estul Rusiei.

 

C. albicoma

H=1 m; infloreste in mai-iunie; are flori mici, in forma de potir, de culoare alba, pufoase la exterior, cu un diametru de 2-2,5 cm; este destul de rezistenta la ger (zona 5); este originara din America de Nord (SUA).

C. Allanah

H=2,5-3 m; are flori mari, cu diametrul de 12-18 cm, de culoare rosie-purpurie; infloreste in perioada iunie-septembrie; expunere la soare sau la semiumbra; este destul de rezistenta la ger, admitand si minime de -25  grade Celsius.

 

C. Alpinist

H=2,5-3m; flori de culoarea lavandei, cu diametrul de 12-13 cm; expunere la soare sau la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (-35 de grade Celsius); hibrid ucrainian, inregistrat in 1977.

 

C. alternata

H= 3-4 m; infloreste in iunie-iulie; are flori simple, in forma de potir, cu 4 tepale, de culoare rosie; este originara din Nepal si Tibet.

 

C. Amanda Marie

H= 1,5-2 m; infloreste in perioada iunie-octombrie; are flori simple, cu 4 tepale, cu un diametru de 8 cm, de culoare rosie; expunere la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid obtinut in Marea Britanie (Barry Fretwell).

 

C. apiifolia

H= 4-5 m; infloreste in intervalul august-octombrie; are flori mici, in forma de steluta, alb-verzui si stamine crem; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); este originara din China, Coreea si Japonia.

 

 

C. Aromatica 

H=1-2 m; infloreste in perioada iunie-septembrie;are flori cu miros de vanilie, mov inchis, mici, cu diametrul de 4 cm, destul de modeste; expunere la soare; este mai putin rezistenta la ger decat alte clematite (zona 5, -25 de grade).

 

C. Ascotiensis

H=2,5-3 m; are flori mari, cu diametrul de 12-20 cm, simple; florile sunt sterile, nu produc seminte; infloreste in perioada iulie-octombrie; expunere la soare sau la semiumbra; se taie primavara la 15-20 cm deasupra solului; este rezistenta la ger, suportand minime de -25/-30 de grade; hibrid inregistrat in 1871.

 

C. Ashva

H=1,5-2 m; infloreste in perioada iunie-septembrie; are flori simple, cu un diametru de 7-9 cm; de culoare mov, cu o dunga purpurie.

 

 

C. Avant-Garde

H=3m; infloreste in iulie-septembrie; are flori duble; expunere la soare sau la semiumbra; este  rezistenta la ger, rezistand pana la -25/-30 de grade Celsius; se taie in martie.

 

 

C. baldwinii (syn. C. viorna baldwinii)

Infloreste in februarie-aprilie; are flori mici, de 2,5 cm, in forma de clopotel, de culoare alb-roz;  este originara din America de Nord (SUA).

 

C. Barbara

H=2-2,5 m; infloreste din mai pana in septembrie sau din iulie pana in octombrie, in functie de clima; are flori de culoare rosie, nuantele fiind variabile in functie de expunere si anotimp, simple, cu un diametru de 15 cm; hibrid polonez (S. Marczysnki), obtinut in 1993 si inregistrat in 2000.

 

C. Barbara Harrington

H=2-3 m; are flori de culoare rosie-purpurie, cu diametrul de 10 cm; infloreste in perioada iunie-septembrie; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger, putand suporta minime de -25 grade Celsius; se taie primavara; hibrid inregistrat in 1996 (D. Harrington).

 

C. Beata (Beate)

H=2,5-3m; infloreste in intervaul iunie-octombrie; are flori simple, foarte mari, cu un diametru de 18-20 cm, de culoare mov, cu  nervura mediana de culoare purpurie; expunere la soare; hibrid polonez (Stefan Franczak), inregistrat in 1986.

 

C. Bella

H=2-2,5 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori albe, cu diametrul de 5-12 cm; florile sunt sterile, nu produc seminte; expunere la soare sau la semiumbra; este foarte rezistenta la ger, admitand minime de -30 de grade.

 

 

C. Blue Angel

H=2,5-4 m; are flori simple, de culoare bleu-lavanda, cu diametrul de 5-12 cm; expunere la soare sau la semiumbra; este foarte rezistenta la ger, admitand minime sub -30 grade Celsius; hibrid polonez (Stefan Franczak), inregistrat in 1990.

 

C. Blue Boy

 

 

C. Bonanza EVIPO 031

H=2,5-3 m; infloreste in intervalul iulie-octombrie; are flori simple, cu un diametru de 5-7 cm, de culoare mov, cu stamine galbene; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid obtinut in 1996 si inregistrat in 2004 de Raymond Evison si M.N. Olesen.

 

C. brachiata

H=2-2,5 m; infloreste in august-octombrie; are flori mici, de culoare alb-verzui; expunere la soare sau la semiumbra.

 

C. buchananiana

H= 5-7 m; infloreste in intervalul iulie-noiembrie; are flori mici, cu un diametru de 1,5-2,5 cm,  in forma de clopotel, de culoare crem; este originara din Himalaya, SV Chinei si nordul Vietnamului.

 

C. campaniflora

 

C. Candy Stripe

H=2,5-3 m; infloreste in mai-iunie si in septembrie; are flori simple, de culoare roz, cu o bara purpurie.

 

C. Caroline

H=1,5-3 m; infloreste in intervalul iunie-septembrie; are flori simple, cu un diametru de 9-12 cm, de culoare roz pal; expunere la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid american (Barry Fretwell), inregistrat in 1990.

 

C. Cassis EVIPO 020 (N)

H=2-3 m; infloreste in iunie-iulie; are flori duble, de culoare mov-violet, cu 6 tepale si un diamatru de 8-10 cm; nu este foarte rezistenta la ger (zona 6); hibrid obtinut in Marea Britanie (Raymond  J. Evison&Poulsen Roser), in 2003.

 

C. chinensis

H=3-4 m; infloreste in perioada iulie-septembrie; are flori mici, cu 4 tepale, de culoare alba; nu este foarte rezistenta la frig (zona 6); este originara din China.

 

C. Chinook EVIPO 013

H=1-1,5 m; infloreste in  iulie-septembrie; are flori simple, de culoare mov; expunere la soare sau la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); introdusa pe piata in 2003 de Raymond J. Evison si Poulsen Roser.

 

C. coactilis

H= 0,50 m; infloreste in mai-iunie; are flori mici, de 2-3 cm, de culoare alba, paroase la exterior; expunere la soare; este originara din America de Nord (SUA).

 

C. Comtesse de Bouchaud

H=2-4 m; infloreste in iunie-iulie si in septembrie; are flori roz, simple, de 12-15 cm; prefera semiumbra, dar poate sta si la soare; este rezistenta la ger, admitand minime de -25/-30 de grade Celsius; hibrid frantuzesc (Fancisque Morel), inregistrat in 1903.

 

C. connata

H=5-7 m; infloreste in perioada august-octombrie; are flori mici, cu un diametru de 2,5 cm, in forma de clopotel, de culoare galben pal; florile sunt mirositoare; nu este foarte rezistenta la frig (zona 6); este originara din Tibet, Pakistan, Himalaya.

 

C. Confetti

H=3-3,5 m; are flori de culoare roz satinat; infloreste in perioada iulie-octombrie; expunere la soare sau la semiumbra; se taie sever primavara; rezista bine la ger, acceptand minime de -25/-20 de grade Celsius; hibrid nou, inregistrat in 2004.

 

C. crispa

H=1,5-3 m; infloreste in perioada iunie-septembrie; are flori mici, cu un diametru de 2,5 cm, in forma de potir, de culoare albastra-violet; expunere la soare sau la semiumbra; este originara din S.U.A.

 

C. x cylindrica

H=1-1,5 m; infloreste in intervalul iulie-septembrie; are flori mici, in forma de clopotel, de culoare mov.

 

C. Dorothy Walton (syn. C. Bagatelle)

H=2-4 m; infloreste in perioada iunie-septembrie; are flori simple, mov, cu diametrul de 10-15 cm; expunere la soare sau semiumbra; este rezistenta la ger (-25/-30 grade Celsius); hibrid frantuzesc, inregistrat in 1930.

 

C. x Durandii

H=1,5-2m; infloreste in perioada iunie-septembrie; are flori simple, de culoare indigo; expunere la soare sau semiumbra; este destul de rezistenta la ger (-25 grade Celsius); este un hibrid obtinut prin incrucisarea lui C. lanuginosa cu C. integrifolia, in registrat in 1874, in Franta (Fratii Durand).

 

C. Edward Prichard

H=1,5-2m; infloreste in intervalul iulie-septembrie; are flori stelate, de culoare mov foarte pal, cu un diametru de 3-4 cm; florile sunt mirositoare;  varietate obtinuta in Australia (Russell Prichard0, in 1950, din C. recta si C. tubulosa.

 

C. Ekstra

H=1-3 m; infloreste in perioada iulie-septembrie; are flori simple, cu un diametru de 10-14 cm, 6 tepale, usor valurite pe margini, de culoare mov pal, cu stamine purpurii.; expunere la soare sau a semiumbra; hibrid estonian (Uno Kivistik), obtinut in 1982.

 

C. x EriostemonC. Ernest Markham

H=2-5 m; infloreste in perioada iulie-octombrie; are flori simple, de culoare rosie purpurie (magenta), cu diametrul de 12-15 cm; expunere la soare sau la semiumbra; se taie sever la sfarsitul iernii; este rezistenta la ger (-25/-30 grade Celsius); hibrid inregistrat in 1930 (Markham).

 

C. Esperanto

H=1,5-2 m; infloreste in perioada iunie-septembrie; are flori simple, cu petale foarte lungi, de culoare roz cu o dunga mediana purpurie, avand un diametru de 14-18 cm; hibrid estonian (Uno Kivstik), obtinut in 1982.

 

C. flammula

H=2-6 m; infloreste in perioada iunie-septembrie si este foarte florifera; are flori minuscule, cu un diamatru de 1 cm, de culoare alba, mirositoare; este hermafrodita si este polenizata de albine; are achene decoative; expunere la soare sau la semiumbra; este originara din zona mediteraneeana, din zone cu o altitudine cuprinsa intre 0 si 600m.

 

C. flammula Rubra Marginata (syn. C. triternata Rubramarginata)

H=5 m; infloreste vara; are flori marunte, albe, bordate cu purpuriu; forile sunt mirositoare; expunere la soare sau semiumbra; se taie sever primavara; este rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade).

 

C. florida Alba Plena

H=2-3 m; infloreste in perioada iunie-septembrie, are flori duble, de culoare alb-verzui, cu un diametru de 7-10 cm; este originara din Japonia de unde a fost importata in 1835.

C. Fudo

H=2-2,5 m; are flori mov, in forma de clopotel, mici, de doar 3-4 cm; infloreste in perioada mai-septembrie/ octombrie; expunere la soare; nu este foarte

rezistenta la ger (zona 6); hibrid japonez.

 

C. fusca

H=2-2,5 m; infloreste in perioada iunie-septembrie; originara din China, Japonia, Mongolia, estul Rusiei, Coreea.

 

C. Galore

H=3-5 m; are flori mov, cu stamine galbene, cu diametrul de 10-15 cm; infloreste in perioada iunie-septembrie, eventual si in octombrie; inflorire foarte abundenta; are flori sterile si nu produce seminte; expunere la soare sau la semiumbra; se taie la inceptul primaverii; este foarte rezistenta la maladii si la ger, suportand minime de -25/-30 grade Celsius; hibrid nou, inregistrat in 2007.

 

C. Gazelle EVIPO 014

H=1-1,5 m; infloreste in intervalul iulie-octombrie; are flori simple, in forma de clopotel, cu un diametru de 5-8 cm, de culoare aba, cu stamine galbene; florile sunt mirositoare; expunere la soare sau la semiumbra; este foarte rezistenta la ger (zona 4, -30 de grade); hibrid inregistrat in 2003 de Raymond J. Evison si Poulsen Roser.

 

C. Gipsy Oueen

H= 3-4 m; infloreste in perioada iunie-septembrie; are flori simple, de culoare mov intens; expunere la soare sau semiumbra; taierea este facultativa si se face toamna; nu este o clematita care sa se preteze la cultivarea in ghiveci; este   rezistenta la ger (zona 4); hibrid obtinut in 1877, in Marea Britanie (T. Cripps)

 

C. Girenas

H=2 m; infloreste in intervalul iuli-septembrie; are flori simple, cu un diametru de 10-15 cm, de culoare roz-clame, cu o dnga mediana de culoare ciclame inchis; expunere la soare sau la semiumbra; este rezistenta la ger (zona 4-5, -3-/-25 grade); hibrid inregistrat in 1994 (L. Bakevicus).

 

C. Guiding Star

H=2,5-3 m; infloreste in perioada iulie-septembrie; are flori  simple, de culoare violet, cu un diametru de 11-15 cm; hibrid obtinut in Marea Britanie (Cripps&Son), in 1873, prin incrucisarea lui C. lanuginosa cu C. viticella.

C. florida var. Sieboldii (C. florida var. Bicolor)

H=2-3,5 m; infloreste  din iunie pana in septembrie; are flori alb-crem, cu violet in mijloc, cu un diametru de 10 cm; florile sunt sterile, nu produc seminte; expunere la soare sau semiumbra; nu este foarte rezistenta la ger (zona 6-7); necesita taiere severa.

 

C. fremontii

H=0,50 m; infloreste in iunie-august; are flori mici, de 2-4 cm, in forma de clopotel, de culoare alb-mov; expunere la soare; este rezistenta ger (zona 4, -30 de grade); este originara din America de Nord (SUA).

 

C. fruticosa

H=0,5-1,5 m; infloreste in iulie-septembrie; are flori mici, de culoare galbena; este originara din China si Mongolia.

 

C. fruticosa Mongolian Gold

H=0,5-1,5 m; inforeste in iulie-septembrie; are flori simple, de culoare galbena; este originara din China si Mongolia.

 

C. florida

H=2-2,5 m; infloreste in perioada iunie -septembrie; are flori albe, simple; expunere la soare; este o varietate foarte rara, originara din China.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site