Daunatori si boli

   

Aphididaele (puricii)

 

     

Varietatea aphididaelor este extrem de mare, cunoscandu-se in jur de 3900-4000 de specii. Sunt purici de cele mai diverse culori: verzi, galbeni, bruni, negri, albi. La hibiscusi sunt frecventi puricii de culoare verde sau alba, ultimii cu aspect brumat (vezi fotografia). Ei se instaleaza de obicei pe partile tinere ale plantei, atat pe frunze (mai ales pe partea dorsala), cat si pe tulpina sau boboci. Cu ajutorul unei trompe (proboscis) sug seva plantelor, ducand la ingalbenirea frunzelor, deformarea lor, incetinirea procesului de crestere sau chiar la moartea plantei. Frecventa lor este mai mare pimavara cand se dezvolta larvele din ouale depuse inainte de inceperea iernii. Desigur ca pericolul infestarii cu purici este mai mare pentru hibiscusii aflati, in anotimpurile calde, in aer liber.

 

              

Afididaele sunt insecte foarte mici, de obicei de 2-3 mm. Au corpul piriform, ochi, doua antene si sase picioruse. Unele insecte sunt aptere (nu au aripi), altele pezinta patru aripioare transparente. Larvele si adultii sunt foarte asemanatori si se hranesc cu acelasi lucru. Se pot reproduce sexuat, dar si prin parthenogeneza, adica asexuat. Cele doua forme de reproducere sunt prezente, in paralel, la aceeasi specie. Reproducerea sexuata este foarte importanta pentru ca ea este aceea care asigura continuitatea speciei caci ouale depuse toamna rezista foarte bine la temperaturi foarte joase (pana la -20 grade Celsius) si din ele se dezvolta primavara noile generatii. Pe parcursul anotimpurilor cu temperaturi ridicate este frecventa inmultirea prin parthenogeneza, femelele dand viata cam la 3 larve pe zi si traind in jur de 20-30 de zile. Puricii traiesc in colonii si adesea sunt asociati cu furnicile. Prezenta furnicilor se explica prin faptul ca puricii elimina (ca excrement) o substanta dulceaga, foarte lipicioasa numita miellat care, continand fructoza, atrage furnicile. De multe ori, pe aceasta substanta lipicioasa se dezvolta o ciuperca, fumagina.

 

Combaterea: Puricii au un dusman natural redutabil, larva de Coccinella septempunctata (buburuza). De asemenea, exista o serie de infuzii de plante care pot fi folosite cu success in combaterea puricilor. Cea mai uzitata metoda este stropirea cu o solutie obtinuta prin macerarea tutunului in apa (1 pachet de tigari la 10 l de apa). La aceasta solutie se poate adauga putin sapun lichid si otet (sau spirt, 3-5%). O alta otrava naturala ar fi decoctul din frunze Rheum rhaponticum (rubarbara), planta care are frunzele otravitoare. Daca pulverizrile cu aceste solutii nu au efecte, se pot folosi insecticide sistemice sau de contact (Mospilan, Confidor, Decis).

 

 

Oidium

Oidium este o ciuperca ca produce fainarea frunzelor clematitei. Sunt atacate mai ales frunzele tinere care au aparenta ca ar fi pudrate cu o pulbere alba. Boala apare de obicei in iunie. Nu este fatala pentru planta, dar ii strica aspectul. Treptat, frunzele afectate de aceasta ciuperca devin de culoare maronie. Desigur ca se impune eliminarea tijelor cu frunze ajunse in acest stadiu.

                                    Oidium

Boala este favorizata de caldura combinata cu o umiditate crescuta. Un factor care incurajeaza boala este si inghesuirea  mai multor plante intr-un spatiu restrans. Pentru prevenire, se pot folosi substante fungicide, dithane spre exemplu. Pentru a se combate boala se poate folosi Dithane, dar si alte trucuri care s-au dovedit a fi eficiente: 

  • solutie de permanganat de potasiu-1,5 grame/ 1 litru de apa
  • solutie de bicarbonat de sodium- 1 lingurita/1 litru de apa
  • solutie de lapte (preferabil degresat)- 9 parti de apa /1 parte de lapte

Ascochyta clematidina

Ascochyta clematidina este tot o ciuperca extrem de periculoasa care poate duce la moartea plantei daca nu  se intervine din timp. Boala se manifesta prin ofilirea dintr-o data a varfului plantei si prin aparitia unor pete maron mai ales pe frunzele de la baza ei.

Boli Boli

Ciuperca care produce aceasta boala se fixeaza  pe pamantul de deasupra, motiv pentru care acesta trebuie scos si inlocuit cu altul. Ciuperca nu afecteaza radacinile plantei, de aceea, in acest caz se trece la taierea severa a plantei, uneori pana la baza, suprimandu-se intreaga parte aeriana. Planta isi va reveni in cateva luni de zile, dand lastari noi din radacina. Pentru a preveni aceasta boala fatala sunt bune stropirile preventive cu zeama bordeleza sau cu Dithane nu numai pe planta ci si pe sol. Aparitia acestei ciuperci este favorizata de udarea excesiva.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site