Factorii de vegetatie

FACTORII DE VEGETATIE

 

Substratul:

 

Solul potrivit pentru clematite este unul bine drenat, cu un pH cuprins intre 5,8 -6,5. In cazul in care substratul are deficiente de drenare, se poate apela la un adaus de vermiculit, perlit sau chiar nisip.

 

Expunerea clematitelor  

 

Majoritatea clematitelor iubesc soarele si vor sa se desfete  4-6 ore sub razele lui, fie ca este soare plin, fie un soare filtrat. Exista, totusi, cateva varietati de clematite care tolereaza si umbra. Cateva din varietatile bicolore sau in culori pastelate, isi dezvolta adevarata splendoare coloristica la semiumbra , tolerand si umbra. Expunerea lor la soare le diminueaza din intensitatea culorii. Asta inseamna ca, inainte de a cumpara o clematita, este bine sa stiti unde aveti de gand sa o plasati si sa aveti o minima informare asupra necesitatilor varietatii dorite pentru a-i  putea darui conditii optime de dezvoltare. O lista a varietatilor care tolereaza umbra o puteti gasi aici:

http://www.e-monsite.com/clematite/rubrique-73940.html

Ceea ce este important de stiut este ca toate clematitele trebuie sa aiba partea inferioara a tulpinii la umbra. Desigur ca puteti recurge la diverse trucuri: semanati la baza clematitei o planta mai inalta, evental un mic arbust, cu crestere lenta, care sa acopere solul si partea ei inferioara.

 

Temperatura 

 

Fiind originare din zonele cu clima temperata, clematitele suporta cu stoicism si in bune conditii iernile aspre. Cele mai multe dintre ele se pot cultiva in zona 4 sau 5, ceea ce presupune minime sub -20 de grade. Un grup restrans de clematite sunt adecvate zonei 6. Pentru acestea va trebui sa luati masuri de protectie pe timpul iernii sau sa le cultivati in containere care pot fi retrase pe timpul iernii in spatii mai putin geroase. Daca cultivati clematite in recipiente de mari dimensiuni, care raman in exterior pe timpul iernii, aveti grija ca ele sa nu fie din plastic, ci din lut sau lemn. Pentru toate clematitele cultivate in recipiente, chiar daca ele nu sunt din plastic,  este bine sa luati masuri suplimentare de protejare in anotimpul hibernal.

Bagati de sema ca, de multe ori, hibrizii din grupa B, cu flori duble si cu doua etape de inflorire (prima cu flori duble, a doua cu flori simple), daca sunt cultivati in zone cu clima aspra, chiar daca rezista gerului,  este posibil san nu faca flori duble la prima inflorire pentru ca aceste flori apar pe tulpinile din anul precedent, tulpini care pot fi afectate de temperaturile scazute din timpul iernii. Cam toate varietatile cu flori duble sunt mai potrivite pentru zonele 5 si 6 si sunt de evitat in zona 4.

 

Udarea 

 

In general, clematitele nu agreeaza pamantul foarte umed. Udarea se va face in functie de anotimp si de necesitatile plantei. Atata vreme cat sunt in vegetatie, clematitele se vor uda regulat, lasand solul sa se zvante intre doua udari. Va spori cantitatea de apa in perioada in care ele sunt inflorite, iar pe timpul iernii udarea va fi mult diminuata, la cele care ierneaza in interior si suprimata la cele din exterior, solul avand, de obicei, suficienta umiditate naturala.

 

Ingrasaminte:

 

In perioada in care sunt in vegetatie, clematitele au nevoie de o serie de substante minerale care sa le asigure cresterea, inflorirea sau rezistenta la boli. La intervale de doua saptamani este recomandat adausul in apa de udare a unui ingrasamant care sa contina parti egale de azot si potasiu. In egala masura, se pot folosi si ingrasamintele foliare.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site