Créer un site internet

Hagley Hybrid

 Hagley Hybrid  

                 

Hagley Hybrid (in SUA este denumita Pink Chffon)

Este o clematita foarte populara in Romania, din grupa C, de talie medie, avand dimensiuni cuprinse intre 1,8 si 3 m.  Varietatea a fost creata in Marea Britanie de Percy Picton in 1945 si a fost inregistrata in 1956. Este o clematita rezistenta la ger, care poate fi cultivata cu succes la exterior in zona 4, deci suporta minime de -30 de grade. Eu am cultivat-o in ghiveci, pe balcon, avand grija sa o bag iarna in casa, intr-o camera neincalzita, dar care avea temperaturi pozitive. 

Hagley Hybrid Hagley Hybrid

 

Are o lunga perioada de inflorire. Clematita mea, cumparata in 2004, a dovedit acest lucru cu prisosinta. Anul acesta (2008) a inceput sa infloreasca din 10 mai. In anii precedenti a inflorit pana toamna tarziu, uneori pana in octombrie, fara intrerupere, dar facand relativ putine flori, mai precis nu s-au intalnit deodata mai mult de 3-4 flori. Sezonul actual pare a fi unul de exceptie caci are foarte multe flori in acelasi timp si s-a intins foarte mult in inaltime. Este un lucru curios, pe care nu prea pot sa mi-l explic. Este drept ca anul asta a fost singurul in care nu am respectat regulile de cutivare. In general, se spune ca aceasta clematita prefera semiumbra si tolereaza chiar si umbra. Lipsindu-i eticheta, anul acesta am plasat-o din greseala intr-un loc cu mult mai mult soare (soare de dimineata, intre orele 8-12 ). Sa fie asta explicatia? Florile sunt de culoare roz deschis. Cat priveste dimensiunea lor, se afirma ca ar trebui sa aiba intre 10-15 cm sau maxim 12. Ale mele nu au fost niciodata foarte mari, le-as denumi de dimensiuni medii. Din pacate, nu le-am putut niciodata masura caci, clematita inflorind in partea ei superioara, nu am putut ajunge  la ele. Oricum, nu par a depasi 8-10 cm. De obicei, florile au 6 tepale, dar mai sunt si accidente. Tepalele sunt de forma ovala, ascutite la varf si cu marginile usor valurite. Florile sunt sterile, adica nu produc seminte, asa ca poate fi inmultita doar prin marcotaj sau prin butasi. Nu am incercat sa o inmultesc niciodata desi mi-am propus de multe ori. Anul acesta mi-am mai descoperit o clematita Hagley Hybrid in curte. Fusese cumparata anul trecut de la o expozitie de flori din Timisoara. Cutia in care era ambalata promitea o clematita roz, dar nicidecum o Hagley (lipsea numele, dar exista o fotografie). Anul trecut nu mi-a inflorit si a fost foarte firava. Anul acesta a inflorit in 3 iunie, asa ca am putut-o, in fine, determina. Este in continuare foarte plapanda si are o singura floare. Este amplasata intr-un loc cu putin soare, fiind partial umbrita de un smochin.

 

In ceea ce priveste cultivarea, pot spune ca imi ud clematita din balcon zilnic, dimineata. Din cand in cand, la 2-3 saptamani, ii pun un ingrasamant pentru plante cu flori. Taierile nu le fac ca la carte, adica la sfarsitul iernii, ci in noiembrie cand o bag in casa. Asta pentru ca nu o pot desprinde de pe suportul pe care este fixata decat taind-o. Cred ca in anul viitor o voi taia mai drastic caci, pastrandu-i tija prea lunga (vreo 50 cm) si cu prea multi muguri, are tendinta de a inflori doar dupa ce atinge 1,50 m. Daca pana acum am considerat ca este o planta modesta si destul de compacta, potrivita pentru cultivarea in container, anul acesta mi-am schimbat parerea si cochetez cu ideea de a o pune in viitor in gradina. Cred ca ar face casa buna cu o viticella Etoile Violette sau cu o clematita de culoare mov intens care infloreste in paralel cu ea. Spun asta pentru ca singura, neasociata, are culori destul de sterse si nu constituie un punct de atractie. 

 

AUTOR FISA: Hertha

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site